Print Options:

Meal Prep (Тайната на красиво и здраво тяло) или предварителното приготвяне на храната. Специални благодарности на Мирела Речникова

Yields1 Serving

Днес съвременният човек живее едно забързано ежедневие, в което не винаги намира време за здравословна храна. Това в повечето случаи довежда до приемане на така наречения „фаст/джънк фууд“ – хапване набързо на вредни храни, пълни с трансмазнини, въглехидратни бомби, чийто хранителен състав ни е неизвестен.

Начинът да избягаме от навика да се храним с такива храни е набиращият популярност метод на „Meal Prep“, което всъщност означава предварително приготвяне на храната за деня или седмицата.

Така, знаейки, че в себе си носим здравословна, домашно приготвена храна, не мислим как набързо да отскочим до близката  дюнерджийница, пицария или Макдоналдс.

Просто трябва да отделим  10-15 минути, за да се нахраним с предварително приготвената от вкъщи храна, като това може да стане, както на работа, така и в училище!

Предварително приготвените храни са ежедневие както за хората, които просто искат да се поддържат във форма, така и за професионални спортисти и бодибилдинг състезатели.

Представеното „Meal Prep“ ястие е един невероятен обяд, богат на белтъчини от пилешкото филе, сложни въглехидрати от кафявия ориз, който в сравнение с обикновения бял такъв се разгражда по-бавно, следователно има по-нисък гликемичен индекс (подходящо за диабетици) и фибри, както от зеленчуците, така и от ориза, който ще ви държи сити дълго време, като в същото време няма да ви е тежко, за да продължите всекидневните си задачи и задължения.

Здравословно и лесно за приготвяне ястие за обяд багато на белтъчини, пилешко филе, кафяв ориз, фибри и зеленчуци. Енергия за целия ден.

 500 Сурово пилешко филе без кожа (след топлинна обработка намалява грамажа си)
 200 кафяв ориз
 Зеленчуци по избор
 600 В рецептата са използвани: Тиквички
 150 Моркови
 150 Зелени чушки
 2 Зехтин
 Соев сос и подправки по избор (сол, черен пипер, червен пипер, куркума…) Начин на приготвяне
1

Кафявият ориз се сварява във вода. Съотношението вода:ориз е 4:1 (4 чаши вода на 1 чаша ориз);

2

Пилешкото филе се нарязва на малки пържолки, овкусява се със сол и черен пипер и се пече на грил тиган или на скара;

3

Зеленчуците се измиват и почистват добре. Нарязват се по удобен за вас начин (тук имате пълната свобода по отношение на формата на нарязване на зеленчуците, но имайте предвид, че ако времето Ви за готвене е ограничено, то тогава е по – добре зеленчуците да са нарязани на по – малки и тънки парчета, което ще доведе до по – бързото им сготвяне);

4

След нарязване към зеленчуците се прибавя зехтинът, соевият сос и подправките по избор.

5

Зеленчуците могат да бъдат задушени на тиган или да бъдат на фурна (в зависимост с какво кухненско оборудване разполагате );

6

След като всички компоненти от вашия „Meal Prep“ са завършени, идва време да разделим храната за отделните дни. Поради тази причина ще ви трябват контейнери за храна (най – често пластмасови или стъклени кутии за храна, които могат да бъдат набавени от всеки магазин за домашни потреби);

7

Пример за разпределение за всеки ден (обяд):

¬ 100гр. гриловано пилешко филе;
¬ 100гр. кафяв ориз (теглим в сварено състояние);
¬ 150гр. задушени зеленчуци;

Nutrition Facts

Amount Per Serving
Calories 465
% Daily Value *
Total Fat 121g187%
Total Carbohydrate 364g122%
Protein 377g754%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.